Kayısıda Makineli Hasat İmkanları Araştırması

 

 

Selçuk Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsünce 1997de kabul edilen "Malatya Yöresinde Kayısı Hasadında Mekanizasyon İmkanlarının Araştırılması" başlıklı doktora çalışmasında kayısıda mekanik hasat imkanları bütün boyutlarıyla araştırılmıştır.

 

                                                                                                                   

 

MALATYA YÖRESİNDE KAYISI HASADINDA

MEKANİZASYON İMKÂNLARININ ARAŞTIRILMASI

İbrahim GEZER

DOKTORA TEZİ

TARIM MAKİNELERİ ANABİLİM DALI

Konya 1997

 

Özet

Dünya kayısı üretiminin yaklaşık %20’sini gerçekleştiren Türkiye’de 10 milyona yaklaşan kayısı ağalarının hemen tamamına yakını geleneksel yöntemlerle hasat edilmektedir. Bu tarz hasat, çok yorucu ve zaman alıcı olmakta, işçilik ihtiyacı artmakta, hasadın yapılması gecikmekte ve ayrıca büyük oranda ürün zedelenmesine yol açmaktadır. Ülke ekonomisi için büyük bir öneme sahip olan kayısının hasadındaki bu zorluk ve olumsuzlukları ortadan kaldırmak ve etkin bir hasat gerçekleştirmek için makineli hasat uygulaması büyük önem arz etmektedir.

Bu araştırmada, farklı ilkelerle çalışan ve traktörle kullanılan iki mekanik silkeleyici ve bir tutma platformu kullanılarak etkili kayısı hasadı için gerekli optimum hasat parametreleri araştırılmıştır. İki kayısı çeşidi üzerinde silkeleme frekans ve genliğinin değişik kombinasyonları denenmiş, kablolu silkeleyiciyle Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinde %98.4, Çataloğlu çeşidinde %98.9; eksantrik silkeleyiciyle Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinde %99.3, Çataloğlu çeşidinde ise %99.6’ya kadar hasat gerçekleştirilmiştir. Zedelenmede ise çift kanatlı tutma platformunun kullanılmasıyla %78 oranında azalma görülmüştür. Sonuçlar Malatya yöresinde yetiştirilen kayısıların makine ile hasadının mümkün ve uygulanabilir olduğunu göstermiştir.