
Bu çalışmada Malatya yöresindeki kayısı işletmelerinin kayısı ağacı mevcudiyeti, işletmelerdeki mekanizasyon seviyesi, eğitim durumu ve işletmelerin mekanizasyon düzeyleri ile işgücü ihtiyaçları belirlenmiştir.
MALATYA BÖLGESİNDEKİ KAYISI İŞLETMELERİNİN
MEKANİZASYON ÖZELLİKLERİ VE YAPISAL DURUMU
Determination of Structural and Mechanization Properties
of Apricot Farm in the Malatya Region
İ. Gezer, S. Atay, E. Aydemir
Özet
Malatya Türkiye’nin önemli oranda tarım potansiyellerine sahip illerinden biridir. Ayrıca, Malatya hem Türkiye’deki hem de dünyadaki en önemli kayısı üretim merkezidir. Bu çalışmada, kayısı işletmelerinin temel mekanizasyon özelliklerinin ve sorunlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunlardan bazıları; kayısı ağacı mevcudiyeti, işletmelerdeki mekanizasyon seviyesi, eğitim durumu ve sürüm, sulama, budama, ilaçlama, hasat ve taşıma gibi temel işlemlerdeki mekanizasyon uygulamalarıdır. Ayrıca, bu çalışmada kayısı yetiştiriciliğindeki temel işlemlerde ihtiyaç duyulan iş gücü ihtiyacı ve bu iş gücünün aylara göre dağılımı da belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Malatya, kayısı işletmeleri, yapısal durum, mekanizasyon özellikleri
Tüm Hakları Prof.Dr.İbrahim GEZER | Kişisel WEB Sitesi sitesine aittir. Lütfen kaynak göstermeden kullanmayınız. Bu içerik 13.04.2001 00:00:00 tarihinden itibaren 2401 defa okunmuştur.