Atalet Kütleli Silkeleyici ile Kayısı Hasadı

Bu çalışma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümünden Prof. Dr. D. Erdoğan, Prof. Dr. M. Güner ve Prof. Dr. Ergin Dursun ile ortak yürütülmüştür. Yapılan denemeler Atalet Kütleli Silkeleyicinin kayısıda uygulanabilir olduğunu göstermektedir.

 

Bu çalışma da Türkiye’de yetiştirilen kayısı ağaçlarının özellikleri dikkate alınarak bir atalet kütleli silkeleyici imal edilmiş ve kayısının mekanik hasadında kullanım parametreleri belirlenmiştir. Bu çerçevede kayısı meyvelerinin hasat öncesi fiziksel özellikleri, atalet kütleli dal silkeleyiciyle kayısı hasadında en uygun titreşim süresi,  frekans ve genliğin hasat yüzdesi üzerine etkisi, dal konumu, dal uzunluğu ve ağaç hacminin hasat yüzdesi üzerine etkisi, mekanik hasatta tutma zemininin meyve zedelenmesi üzerine etkisi, atalet kütleli silkeleyici ile hasatta ağaç, dal ve kabuk zedelenmesi, farklı hasat yönteminin iş verimi üzerine etkileri belirlenmiştir.

Denemelerde 20, 30, 40, 50 ve 60 mm genlik ile 10, 15 ve 20 Hz frekans kullanılmıştır. Araştırma sonucunda en uygun silkeleme süresi 5 sn, en uygun genlik 40 mm, en uygun frekans 15 Hz olarak bulunmuştur. Dal uzunluğu, dal pozisyonu ve ağaç hacminin hasat oranı üzerine etkisi %5 seviyesinde anlamlı bulunmuştur. Ayrıca mekanik hasadın herhangi dal ve kabuk zedelenmesine yol açmadığı görülmüştür. Bu çalışma uluslararası "Biosystem Engineering, Vol. 85 (1), pp. 19-28" dergisinde yayımlanmış ve çok sayıda atıf almıştır.